Wednesday, March 30, 2011

Saya Sudah Tulis Tentang Balak Di Sik dulu...Nak baca sekali lagi!

Ada mamat mana menulis dalam blog UMNO menuduh kerajaan la ni menggondolkan bukit di Bendang Man, Sik. Saya nak bagitau... bacalah sekali lagi jawapan lama ni...
Kalau tak faham juga lagi, saya nak dedahkan siapa dibelakang kawasan balak ni pulak...takut Ketua Bahagian hampa melompat laaa pulak!

Banjir Di Sik Dan Baling...Pasai Pembalakan La Pulak.

Wartawan TV3 dan Utusan hari ni gelak sakan la...buleh tibai kerajaan yang kununnya meluluskan pembalakan di kawasan Hutan Simpan Rimba Teloi, Kawasan Tadahan Sg Semeliang lalu menyebabkan banjir teburuk dalam tempoh 40 tahun.

Saya bersimpati dan merakamkan takziah kepada semua mangsa banjir di Baling dan Sik. Kerajan melalui Pejabat Daerah dan JKM sedang bertungkus lumus membantu apa yang sepatutnya. Lebih-lebih lagi di bulan puasa ni, tentu perit rasanya ditimpa musibah banjir. Kepada Allah kita berserah...ini semua ujian kepada hambanya yang kerdil seperti kita.

Ada pulak YB UMNO yang cari publisiti, tanpa usul periksa, cepat-cepat buat kesimpulan. Banjir ni puncanya kerajaan negeri punya pasai, lulus balak ikut suka. Esok, dia nak angkut mangsa-mangsa banjir pi SPRM nak buat laporan pembalakan haram di Rimba Teloi. Saya nak habaq, Jitra pun kena, tak ada pembalakan pun! Tahun lepas Jeddah bah besaq, ramai jemaah haji terkandas dan ada yang meninggal. Mana ada balak ditebang di Jeddah. Tak tau la kot-kot UMNO jadi kerajaan di Arab Saudi masa tu.

Saya alu-alukan langkah politiknya tu, kita tengok la apa hasilnya. Tapi mau ingat juga, sejak 2 tahun setengah kerajaan PR di Kedah, belum ada kelulusan pembalakan di Rimba Teloi, kalau ada pun, ia lulus di zaman bos dia jadi MB dan menguasai kerajaan. Kita boleh tengok lah sapa yang dapat kawasan tu, berapa depa bayaq masa tu, sapa nak kena jawab!

Maklumat yang saya ada, kali terakhir balak ditebang di Rimba Teloi/tadahan Sg Semeliang yang bersambung dengan Sg Chepir ialah sewaktu DS Syed Razak jadi MB, lepas tu Big Boss dia pulak jadi MB dan menguasai kelulusan kawasan pembalakan. Tiba-tiba YB UMNO tu mendakwa pembalakan berlaku September tahun lalu (2009). Maka kerajaan la ni bertanggungjawab. Jawapan saya begini.

Setiap kawasan pembalakan melalui proses kelulusan yang ketat, dibawah seliaan, kajian dan recommendation Jabatan Perhutanan. Mana-mana kawasan yang diluluskan dalam Jawatankuasa Hasil Bumi mengambil masa 1 hingga 3 tahun untuk proses tagging (tanda pokok yang boleh ditebang), persempadanan kawasan, dan memproses lesen menebang. Ini prosedur biasa. Boleh rujuk Jabatan Perhutanan atau mana-mana taukey balak. Paling cepat satu tahun, tapi jarang berlaku.

Oleh kerana sepanjang bulan Mac 2008 hingga kini belum ada kelulusan pembalakan di kawasan itu oleh kerajaan sekarang; dan proses mengubahasil yang memakan masa hingga 3 tahun, MAKA, kalaupun ada pembalakan di situ pada bulan September 2009, ia adalah kawasan yang diluluskan oleh kerajaan BN dan dalam tangan big bosnya dalam tahun 2006 -2009. Ia adalah tanggungjawab dan kawalan mutlak kerajaan BN.

Nanti ada orang akan kata pulak... "Ha! ni lah keja kerajaan PR, tak habis-habiskan nak salahkan kerajaan dulu. Dah jadi kerajaan, pandai-pandai lah jaga negeri". Jawabnya mudah. Kawasan yang telah lulus ikut proses masa itu, tak ada peraturan lain yang boleh menarik balik kelulusan itu. Proses itu 'mengikat' semua pihak! Kalau nak kena saman dan didenda macam kerajaan Pahang kena RM63 juta, cubalah batalkan mana-mana kawasan. Ada kes di Kelantan, kerajaan la kena bayar beratus-ratus juta walaupun kes kelulusan pembalakan itu berlaku di zaman BN memerintah Kelantan. Kalau Kedah kena, bingkuih kita!

Mana-mana kawasan yang telah lulus atas tanggungjawab Jabatan Perhutanan telah melalui proses standard yang termaktub dalam undang-undang (Akta Parlimen) yang telah diluluskan. Cuma, telah diketahui umum, kelulusan pembalakan dizaman 2006-2009 sangat 'memilukan' kantong kewangan negeri. Hanya sekitar RM6 juta hingga RM10.8 juta masuk sebagai hasil pembalakan kepada negeri dalam tempoh itu. Kuota tebangan ditetapkan ialah 2,340 hektar, tidak termasuk tanah kerajaan dan kuota tahun sebelumnya yang tidak dihabiskan..

Di zaman itu juga, kuota yang disimpan di zaman Tan Sri Sanusi Joned di habiskan. (TS Sanusi Joned meminimumkan pembalakan di zamannya). Dengan kuota tahunan yang sama, kerajaan sekarang menghasilkan RM35-RM38 juta (premium sahaja, belum masuk cukai kayu per/tan) pada tahun 2008-2009. Itupun kawasan yang diluluskan melalui tender terbuka adalah di Bkt Kachi, Tiang Layar, Ulu Muda dan Gunung Inas sahaja. Tidak ada di Rimba Teloi.

Esok, Jabatan Perhutanan akan masuk memeriksa dakwaan YB UMNO itu dalam akhbar hari ini. Saya bimbang ada yang tidur tak lena malam ini dan malam esok. YB, jangan asal nampak pokok bergoyang, YB pi tembak, mana tau itu bos YB sedang bersembunyi dari isterinya yang mengamok! YB pi la awai-awai pagi esok, sebaiknya lepas sahur terus naik bas MARA ke Alor Setar...Maaflahhh kawan!

Jawapan kedua...
Balak di Sik Part 3.

Ni satu lagi komen kaum bengap ka apa ka? Zamani menulis...

...ko ni setpol, kalu nk jd munafik pun jgnla di bulan yg baik ni,dah terang2 lesen tu lulus tahun 2010 ko kata lesen 2009, ko nak tipu org tua sik boleh la,ha! satu g kat mekah banjir berapa kali setahun,berapa ml/y,ni aku nak post lik ko jgn delete lak jgn jd dayus...


Saya jawab begini...

Si mamat zamani ni pun satu, saya tulis kawasan pembalakan di Rimba Teloi tu dilulus pada mesyuarat JK Hasil Bumi pada 25 ogos 2005 dan 9 November 2005, dia pi tuduh saya munafik di bulan ramadhan pulak. Dia kata pulak saya tulis lulus 2009...saya cari kat mana saya tulis lulus 2009 tu, sampai la ni tak jumpa.

Saya terima hakikat bahawa nak cerita dengan spesis UMNO bagi depa faham memang payah. Sebab tu depa duduk dalam UMNO juga walau dibentang hujah dan bukti apapun. Depa ni jenis orang yang hanya nampak apa yang ada depan mata, manakala yang tersirat, proses sebelumnya, selepasnya, kaitan dan rentetan sesuatu hal, amat kurang difahami. Sebab itu, dalam hal pelaksanaan Islam, bagi depa Islam hanya lah apa yang telah dibuat depan mata oleh UMNO. Islam yang belum dibuat, belum dilaksana, tak pernah dilihat, yang depa tak belajar lagi , yang tak selari dengan selera depa, depa anggaplah Islam ala PAS. Ini fikrah yg ada di kalangan UMNO di semua peringkat.

Orang yang ada fikrah macam ni menganut satu fahaman tahyul yang kian terhakis sedikit demi sedikit. Tahyul itu ialah, hanya sanya UMNO sajalah yang boleh memerintah di negara ini, orang lain tak boleh. Sebabnya ialah, sejak lahir, depa hanya nampak UMNO dan BN saja jadi kerajaan. Bila BN/UMNO kalah di beberapa negeri, parti lain pun boleh memerintah...tahyul tu mula terhakis.

Mereka juga berfahaman sesiapa yang lawan UMNO adalah lawan kerajaan dan menderhaka. Depa tak reti lagi nak bezakan UMNO sebagai sebuah parti politik dengan kerajaan yang menjadi entiti sebuah negara berdaulat. Sebab itu depa selalu merujuk kerajaan negeri Kedah, Kelantan dan Selangor sebagai kerajaan pembangkang. Istilah ini hanya ada dalam kamus UMNO di Malaysia. Orang jenis ini juga bertaklik bahawa hanya UMNO mampu membawa pembangunan dan kemajuan. Bila dihujahkan bahawa di negara-negara maju, hatta di Singapura, Thailand, malah di Amerika dan Australia yang lebih maju dari kita dalam bab pembangunan, tak ada UMNO pun! Depa tetap tak dapat terima kerana tak nampak depan mata. Nak nampak macam mana? Sesetengahnya tak pernah pi mana pun!

Sama jugalah macam gambar di papan iklan syarikat pembalakan di Rimba Teloi yang mencatatkan lesen menebang bertarikh 2010, depa tetap mengatakan kerajaan sekaranglah yang meluluskan kawasan itu untuk pembalakan. Padahal, tarikh pada papan itu antara bulan Mac 2010 hingga bulan Sept 2010 ialah tarikh lesen menebang balak itu berkuatkuasa. Sebelum dan selepas tarikh itu, penebangan tak boleh dilakukan. Kenapa lesen menebang dan mengeluarkan kayu balak itu diberikan kepada syarikat itu? Ia adalah kerana syarikat itu telah mendapat konsesi balak kawasan itu yang diluluskan oleh kerajaan BN pada 2005!

Dari mana saya dapat tarikh kelulusan pada 2005 itu? Dari rekod dan laporan Jabatan Perhutanan Negeri Kedah. Jabatan itulah yang menyimpan semua rekod dan maklumat pembalakan, bukan YB UMNO atau Timbalan Pengerusi UMNO Negeri, juga bukan tukang tangkap gambar yang tak tau gambar apa dia ambil.

Rekod jabatan itu juga mengesahkan tiada sebarang kelulusan kawasan membalak di Rimba Teloi yang diluluskan oleh Kerajaan Negeri PR yang ada sekarang. Tak faham lagi tak tau laaaa...nanti saya scan laporan tu besar-besar, saya muatkan di sini... dan saya bulatkan tarikh kelulusannya...tapi mungkin juga depa tak percaya sebab di atas laporan tu tak ada tertulis Utusan Malaysia ataupun TV3!

Kalau susah sangat nak faham biar saya jelaskan begini! Kelulusan kawasan pembalakan kepada syarikat Meng Heng di Hutan Simpan Rimba Teloi oleh kerajaan BN pada 2005 adalah seperti Akad Nikah...manakala lesen menebang pada 2010 adalah seperti proses kerja-kerja buat anak... kalaupun depa 'buat anak' sampai banjir lumpur masuk rumah orang... puncanya kerana ada 'akad nikah' oleh UMNO/BN pada 2005. faham dak lagi? Tak faham jugak? Memang sah UMNO!No comments:

Post a Comment