Thursday, January 21, 2010

Nampak Macam Cerdik, Tapi....Tidoq!!

Dalam sinar harian dua hari lalu, Pengerusi Perhubungan UMNO Kedah yang juga seorang Menteri Pusat, seorang Naib Presiden UMNO Malaysia menuduh Kedah semakin mundur sejak dua tahun di bawah Pakatan Rakyat. Setahu saya dia berasal dari negeri paling ramai orang miskin di Malaysia, Sabah! Hanya pabak mertuanya orang Kedah.
.
Saya tak tahu asasnya membuat tuduhan itu, mungkin teks ucapannya ditulis oleh orang lain . Seorang Adun BN membuat kenyataan di Utusan Malaysia hari ini, meminta YAB MB memberikan angka-angka pembangunan dan kedudukan sosioekonomi untuk membuktikan Kedah tidak mundur. Maklumlah Adun itu ada PhD, dulu jadi orang besar di JPM.
.
Setahu saya, dalam kes macam ini, beban mengemukakan bukti terletak pada orang yang menuduh. Dia yang sepatutnya mengemukakan bukti berupa data-data, angka statistik, kajian EPU, dan apa saja yang sesuai dengan kedudukan sebagai Menteri dan Adun yang ada PhD, bahawa tuduhan mereka berasas. Kalau tak dak bukti seperti yang dia cuba pancing itu, sahlah depa ni pun jenis politik kedai kopi...nampak macam cerdik...tapi...
.
Dalam ucapan pembentangan Bajet 2010 pada 17 November 2009, YAB MB telah menyebutkan kedudukan KDNK, penurunan kadar kemiskinan program-program ekonomi yang telah, sedang dan akan dijalankan untuk menjana pertumbuhan. Sebahagian daripada angka-angka tersebut diperolehi daripada Unit Perangcang Ekonomi (EPU) Jabatan Perdana Menteri. Ia dibentangkan oleh YB Menteri Di JPM, Tan Sri Noor Mohamad Yaacob dalam perjumpaan dan taklimat tentang RMK -10 dengan Kerajaan Negeri. Angka-angka itu seperti berikut:
.
i. Kemasukan Pelaburan yang diluluskan di Kedah pada 2009 berjumlah RM837,345,329.00. Menduduki senarai kelima negeri tertinggi menerima pelaburan selepas Sarawak, Selangor, Johor dan Pulau Pinang. Perhatikan senarai 5 negeri ini, 3 daripadanya adalah negeri di bawah PR.
.
ii. Kadar kemiskinan menurun daripada 7% pada 2004 kepada 3%. Kadar kemiskinan tegar telah berkurang daripada 1.3% pada 2004 kepada 0.3%.
.
iii. Pendapatan purata kasar bulanan isirumah meningkat daripada RM2,126 pada 2004 kepada RM2,408.
.
iv. Kadar pertumbuhan ekonomi Kedah hampir sama dengan Kerajaan Persekutuan. Pada 2008, KDNK Kedah mencatat sebanyak 4.6% manakala KDNK Malayasia ialah 4.8%.
.
Inilah barangkali angka-angka yang diminta YAB MB dedahkan. Memang sudah didedahkan, sudah dibukukan, sudah dibahaskan dan sudah disahkan di Dewan Undangan Negeri. Inilah yang terkandung dalam Bajet Kedah 2010. Adun Guar Chempedak adalah antara ahli dewan yang paling banyak bertanya dalam sidang itu, tapi saya tak tau dia jenis pelupa...atau dia tanya dalam tidurrr!
.
Niii... sapa-sapa yang jumpa dia di kedai kopi tang mana-mana, tolong bagi kat dia sat! Khalasss.
.

3 comments:

  1. he he he baru aku tau rupanya adun2 wakil umno/bn nie bodoh sombong...kaki ponteng dewan, yg pie pulak lena dalam dewan pastu bila bangun terus mengigau hah hah hah...tak pa nanti aku turun guar chempedak aku sekeh adun sekoq nie..macamana la boleh jadi wakil kat taiwan dulu..buat malu negara jaa...

    ReplyDelete