Monday, May 3, 2010

Salah guna kuasa oleh kerajaan dulu

Wartakedah 27 April 10

Oleh Azman Ahmad

Alor Setar – “Kos anggaran pembinaan logi air sebenarnya lebih murah, ianya tidak sebagaimana di nyatakan oleh Ahli Yang Berhormat Pantai Merdeka. Kos yang sebenarnya hanya RM1 juta untuk loji yang kapasitinya dapat menampung 1 juta liter air,” kata YB Dato’ Amiruddin Hamzah semasa menjawab soalan tambahan dari ADUN Pantai Merdeka YB Haji Abdullah Jusoh (PAS – Pantai Merdeka).

Abdullah bangun untuk mendapatkan penjelasan berkenaan kos pembinaan loji pembersihan air Padang Sanai Baru. Kapasiti loji berkenaan yang dianggarkan mempunyai kapasiti 50 juta liter air sepatutnya berharga RM100 juta sebagaimana kos anggaran RM2 juta bagi setiap kapasiti 1 juta liter air, tetapi kos sebenar pembinaan loji Padang Sanai Baru yang memcecah lebih RM155 juta.

YB Dato’ Amiruddin kemudian menjelaskan bahawa kos anggaran sebenar bukanlah RM2 juta tetapi hanya RM1juta bagi loji yang mampu menampung kapasiti 1 juta liter air.

“Kerajaan tidak dapat memberi penjelasan kenapa kos pembinaan loji Padang Sanai Baru meningkat sehingga lebih RM155 juta. Mungkin pihak di sebelah sana (pembangkang) dapat menjelaskannya kerana dahulu mereka yang menjadi kerajaan.

"Peningkatan kos pembinaan Loji Padang Sanai kepada RM155 juta menjadikan kos asas menjadi RM3 juta untuk kapasiti 1 juta liter air."jelas YB Dato’ Amiruddin.

"Projek pembinaan Loji Padang Sanai ini adalah melalui tender rundingan terus oleh kerajaan terdahulu" jelasnya lagi

Loji berkenaan, katanya, sudah hampir siap dan dijangka akan beroperasi sekitar bulan Mei setelah selesai kerja-kerja elektrik di loji berkenaan.

YB Dato’ Seri Mahadzir Khalid sempat mencelah menyatakan ketua kerajaan yang sebelumnya yang terbabit membina loji tersebut

****************************************

Kalau kos asal RM50 juta, lagi RM100 juta sapa ambik?

Tok Det kata ketua kerajaan dulu dah bersara dari politik.... hahahhaha

No comments:

Post a Comment