Tuesday, January 4, 2011

Selamat Bersua...Alhamdulillah.

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang melanjutkan umur kita semua, dengan tugasan masing-masing sebelum dipanggil kita balik untuk diperiksa dan dibalas seadil-adilnya.

Sepanjang 'bercuti', banyak isu timbul dan saya ketinggalan banyak hal kerana tidak mengaktifkan 'blackberry' di Mekah...kosnya terlalu tinggi. Lagipun, tak ada cybercafe atau internetcafe macam tempat kita. Mungkin orang tak peduli sangat hal 'dunia' kerana suasana hanya meransang jemaah untuk berulang ke masjid dan ibadat khusus fardhu haji.

Jadual asal 42 hari, tapi saya diarah pulang segera melalui telefon Ustaz Hasan " Bos kata mu ni macam orang Padang **** ... gi mekah lama-lama...dah habih keja haji dok tungu bok pa lagi, kelek cepat". Mu gi haba ke Hj Abu suruh urus balik cepat"...lebih kurang gitulah arahan yang mai. Saya pun keluar kad kredit pi beli tiket Saudi Arabia Airline, penerbangan paling awal dari Madinah ke Kuala Lumpur. Ambil teksi ke Madinah, sempatlah 4 hari saja di sana dan pulang seperti di arah. 35 hari sajalah...tak tau bila pulak Allah nak jemput sebagai tetamuNya lagi...harap-harap masuk senarai sekali lagi!

Masuk saja pejabat, banyak yang 'berselerak' dan terkalih...tidak seperti yang disusun seperti sebelum pergi. Rupanya, apa yang kita atur pun orang kalih mudah-mudah saja bila kita tak ada. Inilah dunia... habih berteraboq amanah yang kita genggam erat, bila ada pihak letak kepentingan diri di depan dari sebuah amanah di saat genggaman kita longgar dan ada yang mengidam. GLC oh GLC! Teguran saya sebelumnya tidak berbekas, malah makin merodak mencanak mencucuk mata!

Tak cukup dengan itu, kita pulak jadi mangsa fitnah dan sasaran tuduhan. Amboi mak! Besarnya ujian yang Allah susun untuk kita... Selepas membuat semua tindakan yang wajar dan perlu dalam kerangka diplomasi dan perundingan... peperangan juga satu alternatif. Maka terjadilah apa yang diperkatakan orang sebagai 'tindakan tidak bertamaddun'...tau ka depa apa disebalik itu? Tidak ada ayat untuk saya gambarkan tentang sikap beberapa kerat manusia yang suka mencipta masalah kepada orang lain.

Dalam waktu sama, Boooommmm! meletup lagi sebiji bom yang tak tau dari mana puncanya. GLC lagi! Dato' Hj Mahfuz... seorang Pemimpin Kanan Parti, sahabat, kawan, bekas majikan dan mentor saya meletak jawatan dalam Kedah Sato sdn bhd. tanpa sebarang kenyataan dan penjelasan. Dia memang sentiasa 'panas' dengan tindakan dan sikapnya dalam politik Malaysia. Dia menelefon saya memaklumkan dia sudah buat keputusan dan surat akan dikirim melalui fax. Katanya"Hang jangan berundur...Hang kena berdiri sebagai seorang pejuang, bukan orang salah! kes hang dengan aku tak sama. hang kena stay... aku harap hang boleh buat sesuatu untuk membetulkan keadaan".

Sepanjang tempoh panas itu, dia tidak memberi sebarang sebab musabab perletakan jawatannya. Sejak rapat dengan beliau pada 1997, dia tidak pernah mendedahkan apa-apa kalau perkara itu adalah 'rahsia'. Dia tidak akan bercerita tetapi sering bertanya. Sewaktu di KL sebelum berangkat ke Jakarta minggu lepas, dia menyebutkan "Aku tak buat apa-apa statement kepada media, depa cuma tanya apakah benar khabar aku letak jawatan...aku jawab YA! Takkan aku nak bohong kot. Hang tengok sat internet sebab ada orang dah hentam aku kata aku gila media. Aku nak pi Jakarta ni... Aku tak dak niat nak bertelagah dengan sesiapa. Aku letak jawatan sebab aku tak setuju dengan cara keputusan dibuat dalam syarikat, tak berniat langsung nak bertelagah dengan Ustaz Azizan atau Kerajaan Negeri." Esoknya, saya diseret dalam isu GLC dengan sebaran saya nak letak jawatan! (Saya akan mengulas dalam posting yang lain)

Saya belum ada akses internet di rumah, gara-gara banjir, saya terpaksa pindah rumah dan mulakan sekali lagi proses 'berumah'. Talian astro dan streamix belum dipindahkan. Di pejabat, akses internet ditapis...hanya laman web rasmi kerajaan sahaja boleh diakses. Saya 'buta' dan 'bisu' internet hingga berpeluang 'belayar' di Grand Season KL kelmarin. Wah! Wah! Banyak yang 'bersipongang' dalam internet dalam isu ini. Saya tak ada maklumat lengkap dalam isu tersebut sebab tak ada siapa nak bercerita sepenuhnya. Hanya setakat apa yang saya tahu, saya beri penjelasan ala kadar kepada kawan-kawan yang bertanya.

Kurang ajarnya si Buluhmadu.

Apapun kata buluhmadu, saya setuju dengan tulisan Zulkifli Yahya. Buluhmadu serang peribadi, dengan alasan andaiannya sendiri. Ya, asasnya betul dalam membuat justifikasi dalam keperluan projek Insaniah...tetapi dia terlalu biadap dengan menghina peribadi Mahfuz. Dia memberi komen diluar konteks isu ini. Tokoh sebesar Menteri Besar pun tidak membuat sebarang kenyataan, selain menyerahkan kepada siasatan...jika betul ada yang tidak betul, maka tiada siapapun yang akan dilindungi. Itu saja kenyataan MB.

Tak ada sebarang kenyataan rasmi dari mana-mana pihak yang terbabit dalam isu ini hingga kini. Hanya laman blog helangkedah.blogspot.com yang paling awal mencanangkan khabar, malah lebih awal dari Dato' Hj Mahfuz mengutus surat meletak jawatan. Ketua Pemuda BN membuat tindakan 'bangang' menggesa MB letak jawatan, dan lapor kepada SPRM, berasaskan laporan blog ini. Mana dia dapat maklumat lain saya tidak pasti. Saya berbincang dengan Ketua Pemuda Ustaz Ahmad Yahya untuk membuat kenyataan media tentang isu yang keluar di akhbar... membuat statement mendedahkan butiran yang dilaporkan kepada SPRM adalah menyalahi Seksyen 29(4) Akta SPRM 2009.

Eh! panjang pulak posting ni...saya akan menulis sedikit sebanyak tentang Hj Mahfuz yang saya kenal untuk menjawab tuduhan kurang ajar itu. Susah nak berhenti bila menulis semula kerana banyak hal yang berlaku...tak mungkin saya mampu menjawab semua. Apapun, saya yakin Dato" Hj Mahfuz tenang dan 'firm' atas pendiriannya. Tolang pun kena sabar dan tenang juga. Antara tulisan lain yang nak kena komen sikit-sikit "Kolam dan Tuan kolam"...menarik jugak tu!1 comment: